Voordat je een "gratis" VPN download, lees dit...
Een gratis VPN klinkt als een droom – je krijgt meer gemoedsrust terwijl je surft op het web. Daarbij kun je veilig online bankieren, verbinding maken met publieke WiFi, en vrijuit browsen op server netwerken rond de wereld - allemaal zonder een cent uit te hoeven geven. Maar is het ook echt zo goed als men zegt dat het is?
Het gevaar van een gratis VPN gebruiken
Voordat je op die 'download' button klikt, is het belangrijk om te weten hoe een gratis VPN werkt. Je vertrouwt hen tenslotte je persoonlijke gegevens toe en alles wat je online doet. Het ding is, zoals met vrijwel alles wat gratis is, dat er op de een of andere manier door bedrijven toch aan verdiend moet worden. Als je niet betaald voor het product, wie doet het dan? Hier zijn een paar lelijke waarheden over deze zogenaamde gratis VPN's:
1. Sommige VPN's verzamelen gebruikersinformatie — waar je woont, hoe je online shopt, waar je jouw laatste vakantie hebt doorgebracht, etc. Ze kunnen zelfs persoonlijk identificeerbare informatie zoals namen en e-mail adressen verzamelen. Wat doen ze met deze informatie? Ze kunnen het aan datahandelaren geven, die vervolgens je informatie aan de hoogste bieder zullen verkopen, meestal de grote online advertentiebedrijven. Dat verklaard de lawine aan advertenties.
2. Je wordt verplicht om advertenties te bekijken. Jep, de meeste van deze advertenties spelen automatisch af en zijn moeilijk om te sluiten.
3. Ze volgen je online activiteit. Hoe kunnen ze anders je gegevens verzamelen? Ironisch genoeg, gaat dat dus volledig voorbij aan de hele bedoeling van het gebruik van een VPN.
Zoals met alles wat je gratis krijgt online - als je niet betaalt voor het product, wordt je het product!
Niet alle gratis VPN's worden op dezelfde manier gemaakt; sommige zijn wel de moeite waard om te proberen...
Dat geldt vooral als je weet waar je naar op zoek bent. De meeste mensen weten dat niet, in het bijzonder degenen die voor het eerst een VPN zullen gebruiken. Daarom hebben wij een aantal factoren uitgelicht om in overweging te nemen wanneer je een gratis VPN kiest:
1. Server netwerk. Hoeveel servers zijn er? Waar zijn deze servers gevestigd?
2. Encryptie methode en beveiligingsprotocollen. De besten zullen je de perfecte combinatie geven van snelheid en beveiliging - zoals PIA en Cyberghost's WireGuard en NordVPN's NordLynx.
3. Lees de kleine lettertjes. We weten dat het saai is, maar je moet het privacy beleid van een VPN aanbieder doornemen. Verzamelen ze gegevens? Zo ja, wat voor soort gegevens en hoe lang worden deze opgeslagen in hun systeem? Is er een risico dat ze gebruikersinformatie doorspelen aan derden? Gelukkig hebben alle VPN's die we aanbevelen een strikt zero-log beleid, zodat je jezelf er geen zorgen over hoeft te maken.
4. Cross-platform compatibiliteit. Je hebt een VPN nodig die werkt met Windows, Mac, Android, en iOS. Sommige bieden zelfs browser extensies met een ingebouwde ad-blokker.
5. Data limitatie. Als het aankomt op iets wat gratis is, stel dan je verwachtingen hieraan bij. Hetzelfde geldt voor VPN's. De meeste gratis VPN's bieden slechts tussen de 500MB tot 10GB per maand. Dat is zeker niet genoeg om vrijuit te browsen op server netwerken rond de wereld, of voor videobellen of online gamen.
Als je de best mogelijke bescherming en alle geweldige functies wil die de toonaangevende VPN diensten hebben te bieden, maar je nog niet helemaal klaar bent om jezelf aan een product toe te vertrouwen, bekijk dan alle VPN diensten die we hebben aanbevolen op deze pagina. De meeste bieden een 30-dagen proefperiode, en Cyberghost biedt zelfs een 45 dagen proefperiode - dus je kunt ze risicoloos uitproberen!